Ezúton egy olyan gépjárművön mutatjuk be a TerraClean tisztításának hatékonyságát, ami gyújtási hibával érkezett hozzánk.

Vajon a motor megbontás nélküli belső tisztítása – amelynek során kitisztítjuk az égőteret, szelepeket, és a befecskendező fúvókákat – elegendően hatékony megoldásnak bizonyul a gyenge teljesítményű gyújtási problémára is?

Tisztított jármű adatai:

  • Márka: Opel Mokka
  • Motor: benzin 1.4 turbó
  • Évjárat: 2015-ös
  • Környezetvédelmi kategóriája: 15-ös
  • Kilométeróra állás (valós futásteljesítmény): 47 335 km

Helyzetfelmérés

Az ügyfél egy gyújtási hiba miatt hozta el hozzánk a szervizbe az autót. Arra panaszkodott, hogy a gépjármű gyorsításkor rendszeresen rángat, és egy idő után a műszerfalon kigyullad a motor kontroll lámpája. A hibakódot lekérdezve megállapítottuk, hogy ennek oka a gyújtás kimaradás.

Egy rövid próbakör alatt is folyamatosan produkálta a hibát, már kis gázadásra is sűrűn kihagyott a motor. Az autó egyébként jó állapotban van, tulajdonosa rendszeresen szervizelteti, az összes időszakos karbantartás, olajcsere rendben el lett végezve.

Lekérdeztük a motorvezérlő egységet, megnéztük az összes működési paramétert, és megvizsgáltuk a lambda szabályzást, valamint az üzemanyag paramétereket, hogy átfogóbb képet kapjunk a problémáról. Minden adat a gyári értékeknek megfelelő volt, de már alapjáraton üzemelve is érezhető volt a motor darabos járása.

Üzem-meleg motornál elvégeztük a szokásos hatósági gázemisszió mérést is, amely az alábbi eredményeket produkálta:

opel mokka 1

Az összegyűjtött adatokból megállapíthatjuk, hogy az autó gyújtórendszerében a nagyfeszültségű oldalon nem megfelelő az ellenállás.

Bizonyos keverékképzési esetekben – amikor nagyobb gyújtási teljesítményre van szükség az égőtérben – a gyertyán nem képes kialakulni a gyújtó szikra égéskimaradást okoz a ciklusban.

A gázemisszió mérés adatai pedig egyértelműen azt igazolják, hogy a katalizátor jól működik, és az alkalomszerűen bejutó többlet üzemanyagot képes közömbösíteni.

TerraClean benzines mélytisztítás

A TerraClean benzines mélytisztítási technológia elvégzése az időszakos karbantartások keretén belül 40.000 km megtétele után ajánlott. A tisztítandó jármű motorja elegendő lerakodással rendelkezik, hogy mérhető eredményt produkáljon az eljárás.

A gépkocsin elvégeztük a TerraClean benzines mélytisztítást. A tisztító üzemanyaggal működtetve a motort, a tisztítás alatt jól érzékelhető volt a motor sokkal simább és egyenletesebb járása, tökéletesen kihagyás mentesen dolgozott. Ez is azt bizonyítja, hogy egy kiváló minőségű tisztító üzemanyag segíti a szikraképződést, és kisebb teljesítményű gyújtás esetén is képes szikrát képezni.

A tisztítást követően a járművet visszacsatlakoztattuk a saját üzemanyagtartályára és így tettünk meg egy 20 kilométeres próbautat. A próbakörön változó igénybevételnek tettük ki az autó motorját, és a hiba jelenség csak 5 km múlva egy rész terhelésnél egyszer (csak egy rántás) jelentkezett. Tovább próbáltuk, hogy hátha ismét előjön a hiba, de csak nagyon nehezen, alig érezhetően jött elő a megtorpanás. Ellenőriztük a motorvezérlőegység adat tartalmát is, és minden adat a gyári értéknek megfelelő volt.

Végül kicseréltük a hibáért felelős négy gyújtógyertyát, majd újból mentünk egy próbakört. A hiba teljesen megszűnt, semmilyen körülmények között nem jelentkezett, és emellett a motor darabossága is megszűnt, sokkal lágyabban könnyedebben futott a saját üzemanyagával.

Eredmények

Az eljárás kézzel fogható eredményt produkált! Érzékelhető volt, hogy a hibás gyújtógyertya tiszta környezetben sokkal hatékonyabban tudott működni.

A tisztítás utáni próbaút jól bizonyította, hogy ha tiszta a rendszerünk és az optimálishoz közeli paramétereket produkáljuk, akkor a hibás, rossz ellenállású gyújtógyertya is képes szikrát létrehozni, mert nincs szüksége a keverékképzési hibából igényelt nagyobb gyújtásteljesítményre.

A jelen vizsgálat kézzel foghatóan bizonyította számunkra az égőtér, a fúvókák, a szelepek rendszeres tisztításának fontosságát.

A tulajdonos véleménye

Megdöbbentő eredmény, hihetetlen! Nem gondoltam volna, hogy a motor belső tisztítása ennyit jelenthet. A próbaút teljesen meggyőzött. A saját autómon tapasztalhattam meg a TerraClean hatékonyságát!