Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

Az egr szelep működése és hibái

Az EGR szelep elnevezése egy angol mozaikszóból (Exhaust Gas Recirculation) ered. Magyarra fordítva a kipufogógáz visszavezetését hivatott jelenteni.

Ennek a szelepnek az elsődleges feladata, hogy meghatározott mennyiségben lehetővé tegye a kipufogógázok szívócsonkba való beáramlását. Leegyszerűsítve, ez egy normál szelep, amely szükség szerint kinyílik vagy bezárul.

A motor számára az EGR szelep csendesebb és simább működést eredményez, mely kevesebb károsanyag-kibocsátással hálálja ezt meg. Amennyiben nem működik rendesen a kipufogógáz visszavezetés, akkor nem lesz egyenletes a motorüzem és növekszik a károsanyag kibocsátás is. Ennek következtében pedig a műszerfalon megjelenik a „check engine” sárga motorhiba jelzés.

Benzines és dízel változat

Az EGR szelep megtalálható diesel és benzin üzemű gépkocsiknál egyaránt, bár leggyakrabban csak a diesel autók esetében hallunk róla. Ennek az lehet az oka, hogy a benzines motor szikra gyújtása miatt kevesebb korom képződéssel jár az égés a gázolajos változathoz képest.

Dízel motorok esetében az EGR szelep a motor üresjárata során teljesen nyitva van, ami által a kipufogógáz felét is képes az égéstérbe visszajuttatni. Benzines motoroknál fordított a szelep működése, mivel az alkatrész üresjárat esetén teljesen zárva van és, csak terhelés alatt nyílik ki.

Kétségtelenül a diesel üzem erőteljesebb korom termeléssel jár. Előbb vagy utóbb elkerülhetetlen a korom-kerakodás kialakulása, még a legtökéletesebb üzemeltetés mellett is, amely idővel hibákhoz vezethet.

Viszont nem szabad megfeledkezni róla, hogy ezt a gépkocsi használati módja is nagyban befolyásolja. Amennyiben kizárólag városi használatban van a gépkocsi, akkor az EGR szelep már kb. 10-15 000 km alatt is súlyosan elkormolódhat. Ez a probléma pedig nem csak magát a szelepet befolyásolja, hanem a visszahűtőt (EGR cooler) és a visszavezető csőhálózatot is. Ezeknek az alkatrészeknek a cseréje nem csak bonyolult és időigényes folyamat, hanem jelentős anyagi kiadással is jár.

Sokan úgy vélik, hogy ez a kis elektromos alkatrész szükségtelen a gépkocsiba, mivel csak egy újabb költséges hibaforrás, viszont a környezetvédelem szempontjából egy igen jelentős alkatrészről van szó. Az EGR szelep nélkül nélkül nem lehetne teljesíteni az előírt emissziós normákat, amely komoly kockázattal járhat a műszaki vizsgáztatás alkalmával.

Egy kis odafigyeléssel és rendszeres megelőző EGR szelep tisztító karbantartással a drága alkatrészek cseréje könnyedén elkerülhető.

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.