Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

Az EGR szelep már szinte az összes dízel és benzin gépjárműben megtalálható! Korábban vákuummal vezérelték a szelepek bezárását és nyitását, de ma már a motorvezérlő jelei által preciziós elektromotorral vezérlik, amely nagyon pontos mennyiségű és igényű kipufogógáz visszavezetést eredményez. Ezen kívűl létezik vízhűtéses rendszerű EGR rendszer is. 

Az EGR szelepnek a legfőbb feladata, hogy szabályozza és irányítsa a kipufogógáz-visszavezetését. Működése során biztosítja, hogy a forró kipufogógáz újra visszakerüljön bizonyos mennyiségben az égéstérbe és onnan az újbóli égés után már tisztábban távozzon a külvilág felé a kipufogón keresztül. Tehát nagyon fontos környezet kímélő szerepe van az EGR-nek, ezért létfontosságú az állandó, és a stabil működése.

Sajnos az EGR szelepek egyre többször és többet hibásodnak meg a folyamatos, intenzív terhelés során.

Ennek az az egyszerű oka, hogy tulajdonképpen megetetjük a gépjárművűnket a saját szemetével. Sajnos a legrosszabb hír, hogy mivel ez a rendszer képtelen az öntisztulásra, ezért eszkalálódik a megtett km-ek után a lerakodások mértéke. Borítékolható, hogy várható idő tartamon belül az EGR rendszer beadja a kulcsot. Ez persze nem azt jelenti feltétlen, hogy az autó motorja rossz vagy rossz lenne! Ezerszer inkább a városban üzemeltetett gépkocsik és a rövid távokon használt autóknál fordul elő szignifikánsabban, hogy eltömődik az EGR rendszer vagy lerakodik az EGR szelep és szépen lassan funkcióképtelenné válik. 🙁 

Az EGR rendszernek és az EGR szelep-nek a legnagyobb ellensége a forró kipufogó gáz, amelyben rengeteg szennyeződés, mint például koksz és korom van. Elkerülhetetlen maga a folyamat, azaz a koksz nagymértékű lerakódása a csöveken, a szelepen és ha van a rendszerben hűtő, akkor az EGR hűtőben is a gáz állandó közlekedése következtében. Általában a koromlerakodás miatt az EGR szelep már nem tud tökéletesen bezárni vagy éppen kinyitni, sőt a legrosszabb esetben megszorulhat és ezáltal a vezérlő szerkezet motorja tönkremegy! 

Ilyenkor szinten minden esetben cserére lesz szükség, amely általában nagyon sokba kerül az üzembentartónak, tehát a pénztárcádnak! Ezt a legjobb elkerülni a preventív EGR tisztításokkal és idejében lépni mielőtt bekövetkezne a költséges csere! Az EGR szelep élettartalma nyújtható a TerraClean EGR rendszer tisztításokkal! Legfontosabb, hogy időnként az autónkat hosszú távon is használjuk még ha nincs is rá különösebb okunk, ez nagyon igaz a DPF részecskeszűrő is a saját regenerálása érdekében.

Egy hosszú ország út alkalmával nem csak az EGR szelep, hanem a részecskeszűrő és a katalizátor és más egyéb alkatrészek élettartalma is többszörösére növelhető! Kerülni kell a rövid távokat és törekedni arra, hogy megfelelő üzemi hőmérsékleten használjuk a gépjárművűnket! 

Fontos tudni, hogy az EGR szelep takarítás, tisztítás csupán megelőző óvintézkedés, ha egy EGR szelep nem zár, vagy nyit tökéletesen ki, vagy már teljesen megszorult, akkor azt biztosan cserélni kell, és a tisztítás a rendszer többi elemein fog csak segíteni! 

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.