Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

Mai történetünk: Egy közismert autómárka közvetlen befecskendezésű turbó feltöltős benzinmotorjáról szól.

Mottó: Figyeljünk a részletekre!

Az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások újabb és újabb fejlesztésekre kényszeríti a motorgyártókat. Ennek a következménye, hogy egyre kisebbek könnyebbek és egyre erősebbek lesznek a gépjármű motorok.

Az említett motorral szerelt autóknál arra lettek figyelmesek a szakemberek, hogy viszonylag nagy számban jelent meg egy hiba ami az volt, hogy viszonylag kevés futásteljesítmény után 80 ezer- 120 ezer kilométeres intervallumban el ég a motorokban a dugattyú széle, megragad a hengerben és sérül a henger fala aminek eredménye egy motor nagyjavítás.

A gyártó elkezdte vizsgálni az eseteket és arra következtetésre jutott hogy túlzott hőterhelés okozza a dugattyúk elolvadását. A nagy számban előforduló hiba kizárta az ügyfél szakszerűtlen használatának a vélelmét. A konkrétan a hiba okára még nem derült fény, de addig is előírták a szerelési utasításokba egy gyengébb minőségű motorolaj használatát ezzel csökkentve az égési végnyomást.

Tovább vizsgálva a hibát és elemezve az újabb eseteket kiderült, hogy ki volt a bűnös!

A bűnös nem más mint a KOKSZ!

Koksz ami lerakódott a befecskendező fúvókán és ennek követkertében tökéletlen lett az üzemanyag befecskendezés. A durva üzemanyag cseppek robbanásszerű égése okozta a helyi indokolatlan felmelegedést ami a dugattyú megszorulásához és elégéséhez vezetett.

A jövőbeni meghibásodások elkerülése érdekében a gyártó kötelezővé tette az időszakos átvizsgálások keretén belül az üzemanyagrendszer tisztítást.

Mi a történetből a tanulság?

A  tanulság az eset kapcsán az, hogy hiába kevés a kilométer az autóban az üzemanyagból képes olyan koksz lerakódás kialakulni ami bizonyos esetekben súlyos következménnyel járhat. Ez jól látható a fenti példában amikor egy határértékre hangolt motor mennyire érzékeny a tiszta működésre.

A mi jó tanácsunk:

Ne becsüljük le a rendszeres karbantartás fontosságát! Ha nem volt módunk autónkat hosszabban autópályán  használni, akkor iktassunk be egy üzemanyag rendszer és kipufogó rendszer tisztítást is az időszakos karbantartások alkalmával.

A TerraClean tisztító technológiák kimondottan erre a problémakörre lettek optimalizálva és alkalmazásukkal megbontás nélkül műhely körülmények között tudjuk elérni az autópályás üzemelés jótékony hatását.

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.