Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

A dízel részecskeszűrőt, amelyet általában DPF-nek neveznek, a dízelmotorokban használják a kipufogógáz káros részecskéinek a csapdába ejtésére.

A motorból kijövő tökéletlen égésből származó koromrészecskék, valamint a kipufogógáz-levegőkeverék ugyan távozik a kipufogón keresztül, de az aktív szűrés hatására felhalmozódnak a részecskeszűrőbe a károsanyagok, így nem kerülnek ki a természetbe, a levegőbe. Ezeket a felhalmozódott koromrészecskéket a kipufogógáz hőmérsékletének emelése (regeneráció) égetheti el, így megakadályozva a levegőszennyeződést, mely tisztább Földet eredményez. A kipufogógáz hőmérsékletét az ECU (motorvezérlő) érzékeli a regeneráció során. A hőmérsékleti adatokat a DPF-re helyezett hőérzékelők segítségével továbbítják az ECU-hoz, így kiszámítható a pontos kipufogógáz-hőmérséklet emeléséhez szükséges mennyiség.

részecskeszűrő tisztítás

Milyen folyamatai vannak a regenerációnak?

A szűrő belsejében felhalmozódott részecskéket égéssel kell eltávolítani, hogy elkerüljék az eltömődést. A regenerációnak különféle stratégiái vannak:

  1. Passzív regeneráció: A részecskéket folyamatosan égetik az ECU beavatkozása nélkül. Ezt 3000 fordulat / perc sebességgel érik el a normál közúti sebesség mellett. Természetesen ez az opció nem jelenti azt, hogy tökéletesen kitisztulna a DPF szűrő, egy minimális segítséget jelent a szűrőnek.
  2. Aktív regeneráció: A kipufogógáz hőmérséklete általában nem éri el azt a szintet, amely a városi használat során szükséges a passzív regenerálás befejezéséhez. Így az nem tisztítható, és a szűrő belsejébe tovább telítődik a korom. Amikor eléri az eltömődési küszöböt (18 gramm), az ECU kiváltja az aktív regenerációt. A dízel részecskeszűrőn belül összegyűjtött koromrészecskék lerakódás szintjét az ECU-be beprogramozott 2 modell alapján lehetséges kiszámítani:

    – A vezető profilján alapuló számítási modell, amely a telítettséget kiszámítja a kipufogógáz-hőmérséklet-érzékelőkből és az oxigénérzékelőkből származó specifikus jelek/értékek alapján.

    -A második modell úgy számolja ki a telítettséget,hogy a nyomáskülönbség-érzékelőtől, a hőmérséklet-érzékelőktől és a levegő áramlásmérőjétől kapott jelek végzi el a pontos számításokat.

A kipufogón a DPF szűrő bemenete és kimenete között elhelyezett nyomáskülönbség-érzékelők mérik a szűrőben a telítettség szintjét nyomáskülönbség alapján. Ha a DPF szűrő eltömődését érzékelők segítségével észleljük, megnő az ECU-hoz (motorvezérlő) jutó feszültség. Az ECU tehát emeli a kipufogógáz hőmérsékletét 550–650 Celsius fokos szintre.

Hogyan biztosítható a hőmérséklet emelkedése?

  1. Be kell állítani a légáramlást/légáramot
  2. Az EGR szelepet inaktíválni kell, tehát az ECU kikacsolja a kipufogógáz visszavezetést.

Mi történik ha csak rövid távon használjuk az autót?

Rövid távolság használata esetén lehetetlen elérni a regenerációhoz szükséges hőmérsékletet. A DPF figyelmeztető lámpa világít, ha a telítettség szintje elérte azt a szintet (24 gramm), hogy szükségessé vált az aktív. Ez a jelzés arra hívja fel a vezető figyelmét, hogy tegyen meg egy regenerációs utat (húzassa ki a járművet igazából). Más szavakkal, a járművet egy bizonyos távolságig megfelelő sebességgel kell használni, és a DPF regenerálásához szükséges hőmérsékletet kell elérni. Ezt nevezzük erőltetett regeneráció-nak.

Mit tehetünk ha sikertelen a regeneráció?

Sikertelen erőltett regenerálás esetén, illetve ha a telítettség szintje már meghaladta a kritikus határértéket (40 gramm), a DPF jelző és a motor figyelmeztető lámpái (hibakód jelenik meg) világítanak. Ebben az esetben a motorvezérlő blokkolja az aktív regenerálódást a DPF szűrő védelme érdekében.

Ezen a ponton külső beavatkozás szükséges, és a kialakult problémát részecskeszűrő tisztítással lehet helyrehozni!

Hogyan működik a TerraClean részecskeszűrő tisztítás?

Kattintson a linkre és tudja meg a választ: DPF tisztítás leszerelés nélkül

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.