A mai nap során egyik ügyfelünk egy 2000-es évjáratú Opel Astra tisztítására keresett fel minket.

A gépjármű tulajdonosának állítása szerint az autó semmi nagyobb hibával nem rendelkezik. Viszont tekintettel az azáltal megtett kilométerekre, illetve arra, hogy a hatósági mérés során mért értékei a határértékeket alaposan megközelítették, jobbnak látta felkeresni a TerraClean szolgáltatását.

Tisztított jármű adatai:

  • Márka: Opel Astra Classic
  • Motor: X14NZ
  • Évjárat: 2000-es
  • Környezetvédelmi kategóriája: 04-es
  • Kilométeróra állás (valós futásteljesítmény): 240.167 km

Helyzetfelmérés

A tisztítás előtt a tulajdonossal egy rövid beszélgetésben volt részünk. Arra kértük őt, hogy meséljen nekünk a vezetési szokásairól és az autó karbantartásáról.

Első tulajdonosként az autót jellemzően csak ő vezette. Általában elmondható, hogy az autót leginkább helyben, városi közlekedésre hasznája, csak ritkán országúton. Az autót rendszeresen, 15.000 km-ként vagy maximum évente szervizeltette, annak optimális állapotban tartásának érdekében.

Az interjú mellett egy állapot felmérést is elvégeztünk a járművön, melynek során azt tapasztaltuk, hogy az autó alkatrészei mind eredetiek, nem voltak cserélve és a dugattyúk is viszonylag jó állapotban vannak (nincsenek hordósra kopva).

Az üzem-meleg motornál elvégeztük a hatósági gázemisszió mérést is. Ennek célja az volt, hogy a TerraCleanezés utáni értékekkel összehasonlítva bizonyítani tudjuk a tisztítás hatékonyságát.

opel astra 2

TerraClean indukciós tisztítás

Az adatok felvétele után a gépkocsin elvégeztük a TerraClean szabadalmaztatott és egyedülálló indukciós tisztítást, melynek során egy speciális szeleppel ellátott tartályt a tisztító folyadékkal való feltöltése után, túlnyomás alá helyeztük.

Ezt követően a készülék S-Tool tartozékát közvetlenül a szívónyílás belsejébe helyeztük, mely járó motornál a tisztító folyadék finom permetét a motor belterébe juttatta. Az eszköz, a lerakódás eltávolító hatóanyagot a szelepekre permetezve, megtisztította azokat a szilárd karbonlerakódásoktól,  hatékony égést eredményezve.

Eredmények

A TerraClean tisztítás után elkísértük a jármű tulajdonosát egy 20 km-es próbaútra.

Ezután ismét végrehajtottuk a hatósági gázemisszió mérést. Az eredmények magukért beszélnek:

opel astra 1

Elmondható, hogy a mérési eredmények elérik a magasabb környezetvédelmi osztályba sorolt új autók újkori mérési eredményeit.

A tulajdonos véleménye

A tisztítás után érezhetően sokkal simábban és rázkódás mentesebben működik a motor. A gyorsítás is könnyedebbé vált, nem kell úgy nyomni a gázt, a motor könnyebben kipörög. Hallhatóan csendesebbé vált a kipufogó is. Nem képzeltem, hogy ilyen eredményeket sikerül elérni a TerraClean szolgáltatással. Mintha visszakaptam volna új autómat.