Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

Mi történik, ha már nem működik az EGR szelep?

Hogy mi is ez, és miért pont EGR? A név gyakorlatilag egy mozaikszó (Exhaust Gas Recirculation) angol rövidítéséből ered. Magyarul a kipufogógáz visszavezetést jelenti.

Elsődleges feladata, hogy meghatározott mennyiségben lehetővé tegye a kipufogógázok beáramlását a szívócsonkba. Az EGR szelep csendesebb és simább működést tesz lehetővé a motor számára, és kevesebb károsanyag-kibocsátást biztosít. Ennek értelmében egy egyszerű szelep, amely szükség szerint kinyílik vagy bezárul. Nyilvánvalóan ha nem működik megfelelően a kipufogógáz visszavezetés, akkor egyenletlen lesz a motorüzem és megnő a károsanyag kibocsátás. A műszerfalon pedig a közismert „check engine” sárga motor jelzés fog idegesítően visszaköszönni ránk.

Dízel motorok esetében az alkatrész üresjárat során teljesen nyitva van, és akár a kipufogógáz 50%-át is képes visszajuttatni az égéstérbe. Benzines motorok esetén fordított a működés, az alkatrész üresjárat esetén zárva van és terhelés alatt nyít ki.

Az EGR szelep megtalálható benzin és diesel üzemű járműveknél egyaránt, bár a legtöbb esetben csak a dieseleknél hallunk róluk. Ennek oka, hogy a benzines motor szikra gyújtásának köszönhetően kevesebb korom képződéssel jár az égés a diesel-hez képest.

Mivel a diesel erőteljesebben kormol, még a legtökéletesebb üzemeltetés mellett is előbb vagy utóbb elkerülhetetlen a korom-kerakodás kialakulása, amely idővel hibákhoz vezethet.

Persze ez függ attól is, hogy milyen üzemben van használva az autó. Ha csak városi ingázásra van használva, kvázi napi 5-10 km lámpától lámpáig, akkor az EGR rendszer és a szelep nagyon hamar már kb. 10-15 000 km alatt is súlyosan elkormolódhat, nem beszélve a visszahűtőről (EGR cooler) és a visszavezető csőhálózatról. Ezeknek a cseréje nem csak időigényes és bonyolult folyamat, hanem többszázezres tételre is rúghatnak a költségek.

Ez a kis elektromos berendezés sokak szerint “szükségtelen” az autóba, mivel csak egy újabb költséges hibaforrás, viszont a mai modern környezetvédelem szempontjából igen fontos alkatrészről, rendszerről van szó. Ezen megoldások nélkül nem lennének teljesíthetőek az emissziós normák, amely komoly kockázatot jelent a következő műszaki vizsgáztatás alkalmával.

Rendszeres és megelőző tisztító karbantartással és egy kis extra odafigyeléssel a drága EGR szelep és hűtő cseréje könnyedén elkerülhető.

Lehet, hogy az Ön autójára is ráférne egy EGR szelep és rendszer tisztítás?

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebookon
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedInen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + 14 =

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.