Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

A környezetvédelmet szolgáló autóalkatrészek időnként meglehetősen sokba kerülnek. Erre bizonyíték a kipufogógáz visszavezetést szabályzó EGR szelep is.

Az EGR szelep, a hozzátartozó alkatrészek és a hengerfej szívó oldalának az elkokszosodása nem a véletlen műve. Sajnos olyan körülmények között működnek ezek az alkatrészek, amelyek elég kemények. Ez miatt, szinte borítékolható az eltömődésük és a koszolódásuk.

A fent említett három betű, az angol kipufogógáz visszavezetés szavaknak az első betűit rejti. Találkozni még az AGR szelep kifejezéssel is: a három betű itt ugyan azt jelenti, csak mögötte német szavakat találni.

Az EGR rendszer arról szól, hogy a motor nitrogén-dioxid kibocsájtását lentebb vigyék. Ezt úgy érik el, hogy kipufogógázt vezetnek be a hengerekbe, ez végzi el a nitrogén-oxid csökkentést. A mivel a kipufogógáz nem állandó mennyiségben kerül vissza a hengerekbe, ezért a mennyiségét szabályozni kell. Ezt végzi az EGR szelep. Ebből már sokaknak dereng, hogy miért koszolódik el az EGR szelep és miért vált népszerű tevékenységgé az EGR szelep tisztítás.   

Az EGR szelephez két úton juthat el a több száz fokos kipufogógáz, a benne lévő korom részecskékkel és az olaj maradványokkal együtt… Az egyik verziót a nagynyomású változat jelenti, ekkor a turbófeltöltő előtt indulnak útnak a gázok egy csövön a szelephez. Ez a működési mód veszi legjobban igénybe az EGR szelepet, mert ekkor a legforróbb a kipufogógáz és a leginkább szennyezett.

A másik fajtát a kisnyomású jelenti, itt a turbófeltöltő után indulnak útjukra a kipufogógázok. Erre a megoldásra a kisebb hőmérséklet és a kevésbé szennyezett kipufogógáz a jellemző. Ez már kevésbé veszi igénybe az EGR szelepet és a gázt továbbító csöveket. A fejlettebb EGR rendszereknél már a kipufogógáz visszavezetésnek része az EGR hűtő, amely abban segít, hogy a hengerbe áramló gázoknak kisebb legyen a hőmérséklete.

Az EGR szelep tisztítás új módszere abban segít, hogy a lerakódott égéstermékeket, kokszot és társaikat eltávolítsa az EGR rendszerből. Ezt az egyedülálló módszert és technikát a TerraClean fejlesztette ki. A TerraClean EGR tisztítás segítségével lehet kitolni az EGR szelep csere idejét vagy a jóval költségesebb megbontással járó tisztítását. Persze a tisztítást megelőzi egy alapos motor diagnosztika, az EGR szelep vizsgálata és utána is ellenőrzik műszerrel a motor működését.

Kattints a linkre a részletekért: www.egrtisztitas.hu

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 + egy =

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.