Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

Mikor van dolgunk a részecskeszűrővel?

Mik azok a jelek amelyek tudatják velünk, dolgunk van a részecskeszűrővel?

A modern diesel autók részecskeszűrővel (DPF szűrő) vannak ellátva. Ez egy olyan berendezés a kipufogócsőbe építve amely összegyűjti a kipufogógázban lévő korom szemcséket, és megfelelő üzemi körülmények között elégeti azokat.

Az összegyűjtött korom elégetését regenerálásnak nevezzük.

A regenerálásnak három fajtája van.

1. Természetes regeneráció: Amikor autópályán, vagy tartósan fokozott terheléssel haladva rendelkezésre áll az a hőmennyiség ami képes a részecskeszűrőt felhevíteni és ezáltal a korom égetés megtörténik. Ilyenkor nincs plusz üzemanyag hozzáadás csak a fokozott teljesítmény által termelt hő végzi a regenerálást. Ennek a folyamatnak a gépkocsivezető számára nincs külön jelzése.

2. Kényszer regenerálás: Jellemzően városi vagy mérsékelt igénybevétel mellett jön létre, amikor a haladásból fakadóan nincs elég hőmennyiség ami szükséges lenne a részecskeszűrő felhevítésére. Ilyenkor többlet üzemanyag befecskendezéssel biztosítja motor a többlet hőmennyiséget amely szükséges a (DPF) részecskeszűrő felhevítéséhez. Ennek a folyamatnak már vannak érzékelhető jelei a vezető számára. Megemelkedik a pillanatnyi üzemanyag fogyasztás, lámpához érve megemelkedik az alapjárat, szöveges üzenetben értesít a gépkocsi, hogy „vezessen tovább ne állítsa le a motort” vagy kigyújtja a részecskeszűrő hibalámpáját. Ezen körülmények között tovább haladva és üzemeltetve a járművet a többlet üzemanyag segítségével megy végbe a regeneráció.

3. Szerviz műhely regeneráció: Ez olyan kor válik szükségessé amikor nincs autópályán haladás és a városi közlekedés alkalmával nem tesszük lehetővé a kényszer regenerálás befejezését, így a részecskeszűrő eltömődése eléri a kritikus szintet. Jellemzően ez úgy fordul elő hogy megszakítjuk a kényszer regenerálást azzal hogy idő előtt leállítjuk a motort annak ellenére hogy ezt a jármű jelezte felénk. A készecskeszűrő kritikus  eltömődését az autó úgy jelzi felénk hogy kigyújtja a részecskeszűrő hibalámpát, kigyújtja a motor hibalámpát és korlátozza a motor teljesítményét.

 A szerviz regeneráláshoz szakemberre van szükség aki a gyári célszerszám segítségével álló helyzetben elindítja a (DPF) tisztító programot ami megemelt fordulat mellett többlet üzemanyag hozzáadásával hevíti a részecskeszűrőt hogy a tisztulás végbe tudjon menni. Bizonyos típusoknál ahol a többlet üzemanyag befecskendezése az égőtérbe történik ott a regenerálás után még olajat is kell cserélni.

Mik azok a jelek amelyek tudatják velünk hogy dolgunk van a részecskeszűrővel?

  • Figyelemmel kell kísérnünk, hogy mennyit mentünk autópályán
  • városi használat mellett voltak-e hosszabb tempós haladások
  • a kényszer regenerálásra utaló jelek valamelyikét tapasztaltuk-e
  • szakítottuk-e meg a kényszer regenerálást
  • rendszeres karbantartás alkalmával fordítottunk-e figyelmet az EGR rendszer tisztítására

A fenti kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy van-e dolgunk a részecskeszűrővel, kell-e foglalkoznunk a DPF részecskeszűrő tisztítással.

Fontos tisztázni, hogy a DPF hiba nem elhanyagolható, érdemes komolyan venni még a súlyos tünetek kialakulása előtt. A már eltömődött és huzamos ideje elhanyagolt részecskeszűrő jelentős gondokat tud okozni az autóban, és annak motorjában, amit esetenként akár többszázezer forintos javítással lehet csak orvosolni. Érdemes ezt megvárnunk? Semmiféleképpen sem!

„Miként minden másnál, ezen alkatrésznél sem ajánlott megvárni a teljes eltömődést, érdemes lehet előbb befektetni a TerraClean részecskeszűrő tisztításba, amely megbontás és leszerelés nélkül újra visszaadja a tökéletes átjárhatóságát a részecskeszűrőnek. Az EGR rendszer ha már elkokszolódott magától nem képes megtisztulni ehhez segítségre van szükség, itt nagy segítség a TerraClean EGR rendszer tisztító technologiája.

És ez még nem minden! A teljes rendszer (égéstér & kipufogó rendszer) tisztításra is van lehetőség a TerraClean alkalmazásai között, azaz a belső motortisztításra, amellyel újra hatékony lesz az autó motorjának a működése, a regenerálás folyamata, csökken a fogyasztás, valamint növekszik a teljesítmény és a hibaüzenet sem tér vissza a műszerfalra.”  – Tette hozzá Nyolcas-Kállai Norbert, a TerraClean Magyarország társtulajdonosa.

Amennyiben még nem nagy a baj, a részecskeszűrő funkcionális hibái ellen, részleges eltömődéskor egy korrekt részecskeszűrő tisztítás a hatékony megoldás, amely ügyfél visszajelzéseink és tapasztalataink szerint 99%-ban pozitív eredményt tud hozni!

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebookon
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedInen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 13 =

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.