Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Új szerviz partnereket keresünk:

Részecskeszűrő hibáinak jelei

A részecskeszűrő hibáinak jelei

A modern gépkocsik részecskeszűrővel (DPF) vannak felszerelve. Ez a berendezés a kipufogócsőbe van építve amely összegyűjti a kipufogógázban megjelenő korom szemcséket, és üzemi körülmények között elégeti azokat. Ezt a folyamatot részecskeszűrő regenerálásnak nevezzük.

A regenerálásnak három fajtája különíthető el.

  • Természetes regeneráció: Ez a típus autópályán, vagy tartósan fokozott terheléssel haladva áll rendelkezésre. Nem száguldozni kell, mint Max Verstappen, de folyamatosan 2000 felett kell tartani a fordulatszámot. Ennek az az oka, hogy a hőmennyiség ami képes a részecskeszűrőt felhevíteni és ezáltal a kormot elégetni, csak így jön létre. Ilyenkor nem kerül plusz üzemanyag hozzáadásra a folyamathoz, csak a fokozott teljesítmény által termelt hő végzi a regenerálást. Ez a folyamat a gépkocsivezető számára észrevehetetlen, mivel nincs külön jelzés rá a gépkocsi műszerfalán.
  • Kényszer regenerálás: Legtöbbször városi vagy alacsony igénybevétel mellett jön létre, amikor a teljesítményből fakadóan nem keletkezik elég hőmennyiség ami szükséges lenne a részecskeszűrő felhevítésére. Ebben az esetben többlet üzemanyag hozzáadásával biztosítja a motor a nagyobb hőmennyiséget amely szükséges a részecskeszűrő felhevítéséhez. Ez a folyamat már érzékelhető a vezető számára, mivel a pillanatnyi üzemanyag fogyasztás-, és az alapjárat is megemelkedik. Üzenet jelenik meg a gépkocsi műszerfalán, miszerint: „vezessen tovább ne állítsa le a motort” vagy kigyúllad a részecskeszűrő hibáját jelző lámpa. Amennyiben nem állítják le a gépkocsit közben, hanem ilyen körülmények között haladnak tovább vele, akkor plusz üzemanyag segítségével végbemegy a regeneráció.
  • Szerviz regeneráció: Ez olyan esetben válik szükségessé amikor nincs folyamatos autópályán való haladás és a városi közlekedésben sem válik lehetővé a kényszer regenerálás befejezése. A részecskeszűrő eltömődése ilyenkor elérheti a kritikus szintet. Legtöbb esetben ez úgy fordul elő hogy megszakításra kerül a kényszer regenerálás a motort leállításával, annak ellenére hogy ezt a gépkocsi jelezte.Ezt az állapotot az autó úgy jelzi a sofőr felé, hogy kigyújtja a részecskeszűrő-, és a motor hibalámpát, továbbá korlátozza a motor teljesítményét.

A szerviz regenerálás csak szakember segítségével orvosolható, aki célszerszám segítségével álló helyzetben elindítja a részecskeszűrő tisztító programot ami megemelt fordulat mellett többlet üzemanyag hozzáadásával hevíti a részecskeszűrőt annak érdekében, hogy a tisztulás végbe tudjon menni. Bizonyos gépkocsi típusoknál ahol a többlet üzemanyag befecskendezése az égéstérbe történik, erősen ajánlott a regenerálás után olajat cserélni.

Milyen jelek utalnak a részecskeszűrő hibájára?

  • Pontosan figyelemmel kell kísérnünk, hogy mennyit mentünk autópályán?
  • Gyakori városi használat mellett voltak-e tempós haladások?
  • Tapasztaltunk-e kényszer regenerálásra utaló jeleket?
  • Kényszer regenerálás közben állítottuk-e le az autót?
  • Rendszeres szervizek alkalmával volt-e EGR rendszer tisztítás?

A kérdésekre adott válaszokból kideríthető, hogy problémánk lehet-e részecskeszűrővel, kell-e foglalkoznunk a tisztítással.

A DPF hiba nem elhanyagolható, érdemes komolyan venni még mielött kialakulnak a súlyosabb tünetek. Az elhanyagolt és eltömődött részecskeszűrő jelentős gondokat tud okozni az autó motorjában, ami a pénztárcára sincs kimélő hatással. Egyes esetekben csak több százezer forintos javítással lehet orvosolni a problémát. Továbbá a részecskeszűrő tisztítással házilag sem érdemes próbálkozni, mert nem fog sikert eredményezni.

Egyetlen alkatrész hibájánál sem ajánlott megvárni, míg teljesen tönkremegy, így ennél sem kell a teljes eltömődésig várni. Érdemes lehet minnél hamarabb befektetni a TerraClean részecskeszűrő tisztításba, amely leszerelés és megbontás nélkül újra visszaadja a tökéletes állapotot a részecskeszűrőnek.

Az EGR rendszerre is igaz, ami a részecskeszűrőre. Amennyiben már elkokszolódott magától nem képes megtisztulni, itt is külső segítségre van szükség, melynél legjobb választása a TerraClean EGR rendszer tisztító technologiája.

Akik szívükön viselik a gépkocsi állapotát, azoknak a teljes rendszer (égéstér & kipufogó rendszer) tisztításra is van lehetőség a TerraClean segítségével. Belső motortisztítást is vállalunk, amellyel újra hatékony lesz az autó motorjának a működése, csökken a fogyasztása, valamint növekszik a teljesítménye és a részecskeszűrő hibaüzenet sem tér vissza a műszerfalra.

Amennyiben még nem a legrosszabb a helyzet, a részecskeszűrő hibái ellen egy korrekt részecskeszűrő tisztítás a hatékony megoldás. Ügyfeleink visszajelzései és tapasztalataink szerint 99%-ban pozitív eredményt hoz a tisztítás.

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.