Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

SZABADÍTSA FEL A DPF RÉSZECSKESZŰRŐT MESTERFOKON

Átlagosan 150-200.000 kilométer megtétele után a DPF figyelmeztető jelzés világíthat a műszerfalon: Ezzel minden dízel gépjármű tulajdonos egyszer biztosan találkozik a vezetés során. A DPF szűrő belseje stilizált és téglalap alakú, valamint a kipufogó rendszeren helyezkedik el, belül pedig apró furatokat találunk, ahol fent akadhatnak a szennyeződések. Most itt az ideje, hogy megtisztítsa a dízel DPF részecskeszűrőt – más másik ismertebb nevén a koromrészecskeszűrőt. Miért kell valójában megtisztítani a koromrészecskeszűrőt? Talán esetleg saját magam is megtisztíthatom a dízel részecskeszűrőt?

 

Mi is az a dízel részecskeszűrő?

Az üzemanyag, tehát a gázolaj elégetésekor folyamatosan korom keletkezik. A régebbi gépjárművekben a kipufogó mögött sűrű egybefüggő fekete füstcsíkként érzékelhető. Mivel a korom-szennyeződések ugyanolyan károsak az egészségünkre, mint a cigarettában lévő nikotin és kátrány, ezért nagyon rákkeltőnek minősül. A gépjárműgyártók előírt törvényi kötelezettsége van, hogy az új dízeljárműveiket kipufogógáz, korom elfogó rendszerrel legyenek felszerelve (DPF szűrő).

A dízel gázolaj elégetésekor mindig melléktermékként korom keletkezik, amit a törvény szerint most egy hatékony dízel részecskeszűrőnek kell felfognia. Ezek a koromrészecskeszűrők rengeteg féle kivitelben kaphatók, de minden adott járműtípushoz a lehető legoptimálisabban alakítják ki. Minden gyártó eredeti felszerelésként szerel be ezeket az egységeket. Ezekben a dízel kipufogógázait kerámiából vagy speciális fémből készült porózus és elágazó szűrőfalon vezetik át, amelyen megakadnak a koromszemcsék és már nem tudnak tovább haladni a külvilág felé.

A DPF szűrő szerkezet, amelyet általában a kipufogó csővön vagy a motortérben, vagy az első alvázon, a kipufogócső és a középső hangtompító között találunk meg, folyamatosan és aktívan kiszűri a kipufogógáz-áramból származó az egészségre káros koromrészecskék több mint 95 százalékát. Idővel azért csökken a szűrés hatékonysága, mert úgynevezett hamutartalom keletkezik a rengeteg, rendszeres magas hőfokon végzett kiégetés miatt.

Cél érdekében, hogy továbbra is biztosítsa a szűrő hatékonyságát, és ne tömődjön el a szűrő, a gépjármű motorvezérlője egysége szükségesség esetén automatikusan beindítja a DPF szűrő öntisztítását, azaz a regenerálását. A kipufogógázok hőmérsékletének legalább 600 Celsius-fokra kell felemelkednie, hogy a koromszennyeződések eléghessenek, és így lecsökkenjen a szűrő korom tartalma. Ez a folyamat a magas égési hőmérséklet miatt valamennyi hamu képződéssel is járhat, ami visszamaradhat a szűrőben.

 

Hogyan öntisztítodik a DPF részecskeszűrő?

A DPF egység kétféleképpen tud regenerálódni: passzív és aktív formában. A legtöbb autómodell mindkét típust kombinálja használat függvényében. A passzív regeneráció bizonyos körülmények között magától megtörténik, például akár minden alkalommal, amikor 100-120km/h órás sebességgel hajtja a gépjárművet az autópályán.

Amikor a részecskeszűrőt ki kell tisztítani, egy erre figyelmeztető jelzés jelenik meg a műszerfalon. A vezetési profil függvényében az aktív öntisztítás kerül beépítésre. Ha dízel autójával főként csekély és rövid utakat és relatíve alacsony sebességgel közlekedik, az autója képtelen lesz végrehajtani a regenerálás folyamatát. A dízel részecskeszűrő nem fog tudni aktívan regenerálódni. Ezért nagyon fontos a rendszeres autópályázás magasabb fordulaton való közlekedés.

A regenerálás során sajnos időnként felhalmozódhat hamu is, és szerencsére az nem sok helyet foglal el, viszont a részecskeszűrőben marad. Óhatatlanul is elérkezett az idő: a DPF szűrő öntisztulása érdekében a már az elején említett jelzés „téglalap szerű” figyelmeztető lámpa felgyullad, és meg kell tisztítani a dízel részecskeszűrőt amint az lehetséges.

Ha ezt a nagyon fontos jelzést figyelmen kívül hagyja a legrosszabb esetben fennáll a motor súlyos károsodásának veszélye, ami az öregebb autók esetében akár totális gazdasági veszteséget jelenthet.

 

Tisztítsa ki vagy cserélje a DPF szűrőt?

Ezen a ponton jogosan teszi fel magának a kérdést, hogy valóban ki kell-e cserélnie a részecskeszűrőt, vagy csak meg kell tisztítani!? Bár a csere, mint megoldás meglehetősen „gyorsnak” tűnhet, így is iszonyatosan drága mulatság lehet. A DPF szűrő szokásos ára 500.000 forint vagy akár jóval több is lehet, egyes autó modelleknél a költségek még jobban elszállhatnak. Nagyjából kijelenthető, hogy minél nagyobb a motor löket térfogata vagy prémium márkáról van szó, annál igaz lesz, hogy drágább a DPF szűrő alkatrész. Az is logikus következtetés, hogy a szűrőnek több kormot kell csapdába ejtenie a nagyobb motoroknál.

A részecskeszűrő professzionális műhelyben történő eltávolítása gyakran több százeres tételbe kerülhet, ami olyan mint egy rossz foghúzás. Az új DPF alkatrész csere helyett a legjobb alternatíva az eltömődött dízel részecskeszűrő szakszerű leszerelés nélküli megtisztítása és ezzel szinte új állapotba hozhatjuk a részecskeszűrőnket.

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.