Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

Szétszedés nélkül is lehetséges?

Egyre több autónál jelentkezik a részecskeszűrő probléma, amely rendesen haza vághatja a család költségvetését. Csak a drága csere jelenti a megoldást?

Képzeljen el egy futballpályányi területet, a számszerűsítésben a segítséget a focipálya méretei jelentik. A szabályzat az NB I-ben 100-110 méter hosszúságú és 64-75 méter közötti szélességű pályát engedélyez. Ha a legnagyobb lehetőséget vesszük alapul, akkor ez 8250 négyzetmétert jelent. A focisták ezen a területen rúgják a bőrt. A szám azért fontos és iránymutató, mert a nagyobb részecskeszűrők belsejének, ekkora a felülete…

Részecskeszűrő (DPF) beljese olyan, mint egy óriási sakk tábla.

A hihetetlen szám azért jön ki, mert a kb. 40 centi hosszú, hengeres alkatrészben lévő fémből készült részecskeszűrő felülete nagyon apró nyílásokból áll. A rengeteg nyílásnak pedig hatalmas a felülete. A gondosan kimunkált lyukak feladata, hogy bizonyos méretnél nagyobb korom részecskéket ne engedjenek tovább. Ezeket ”megfogja” a részecskeszűrő, amit a kezdetekben FAP-ként jelöltek, de egy jó ideje már a DPF-t használják, aminek a jelentése: dízel részecskeszűrő. Ennek köszönhetően, a DPF tisztító kifejezés is megjelent a köztudatban.

A környezetvédelmi rendelkezések szigorodásnak a hatására, ma már nem csak dízel autókat szerelik részecskeszűrővel, hanem a benzineseket is… Ennek az eredménye, hogy az autók kipufogógázainak a tisztasága rendkívül sokat javult. A számítások szerint, az 1990-es kibocsájtási szintnek már csak a 90 százaléka kerül a levegőbe. Ez a haladás dicséretes.

Ennek azért ára van. A fent említett óriási felületű részecskeszűrő az egyik terület, amely az autóssal megfizetteti a tisztaságot. A rendkívül apró nyílások hátránya, hogy a jelenleg használt rendszereknél (DPF) is, előbb-utóbb eltömődik. Sajnos nem úgy tervezték a részecskeszűrőt, hogy az autó egész pályafutása alatt társ legyen. A helyzeten ronthatnak a halasztott vagy az elmaradt karbantartások és a rengeteg városi használat. Az utóbbi években a dízel autókba már tölteni kell az AdBlue-t, az általában kék színű karbamid oldatot. Ha ennek a minősége nem az igazi vagy esetleg spórolásból vízzel hígítják, akkor ez sem használ a DPF életének. Szerencsére a csere és a megbontással történő tisztítás mellett, adódnak más megoldások is, pl. a TerraClean DPF részecskeszűrő tisztítás.

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × négy =

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.