Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

Részecskeszűrő tisztítás felsőfokon

A részecskeszűrő ma már a legtöbb belsőégésű motorral szerelt új autóban megtalálható. A működéséből következik, hogy az élettartama nem egyezik meg az autóéval.

Részecskeszűrő fronton az aktuális helyzet az, hogy már a benzin motorral hajtott autók nagy része is megkapta ezt az alkatrészt (DPF). Ennek ”előnye”, hogy a gyenge forint miatt amúgy is az egekben lévő autó árak tovább emelkedtek.

A részecskeszűrő abban segít, hogy csak az igazán apró korom részecskéket engedi a levegőbe. Ez azt is jelenti, hogy a dízel üzemű autók szuper bonyolultakká váltak. Ez a szabályozásukhoz szükséges érzékelőknek és a nagyon komoly elektronikai háttérnek is köszönhető. Ez kis túlzással olyan komplikáltságot jelent, amely simán lekörözi az egyszerűbb atomerőműveket és a régebbi űrhajókat. A DPF részecskeszűrő tisztítás szerencsére új módszerrel is lehetséges, ami nélkülözi az autó megbontását. Ezt a speciális módszert a TerraClean fejlesztette ki, még pedig Kanadában a 2000-es évek elején.

TerraClean DPF részecskeszűrő tisztítás és tisztítószer feltöltés

Hogy az autók bonyolultságban miként jutottunk idáig, az a környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhető. A történet kezdete 1974-re vezethető vissza, addig az autók gondtalanul szennyezhették a környezetet és akkoriban a járművek biztonsága sem volt annyira fontos.

A biztonság terén a két svéd gyártó, a zöld témában pedig Kalifornia állam volt az élharcos. Az említett dátum annak a rendelkezésnek a hatályba lépése, amely kötelezte az Egyesült Államokban a gyárakat, hogy katalizátorral szereljék fel a járműveiket. Így az európai márkák is gyakorlatot szereztek abban, hogy miként kell zöldebb, katalizátoros autókat tervezni és gyártani.

A jó öreg Európában a katalizátor eljövetele még váratott magára, az első lépések kb. tíz év múlva történtek. Innen már csak egy lépésre volt az Euro O, Euro 1 és társaik bevezetése. Az Euro 1 lett csak alkalmazásba véve (1992), ezt követte az 1996-tól használt Euro 2. 2020 januárjában lépett érvénybe az Euro 6d, ami már kötelezővé teszi a benzines autók nagy többségén a részecskeszűrőt. A DPF tisztítás, így vált a dízel autósok nagy részénél olyan ténykedéssé, amit érdemes időként elvégeztetni. Ezzel a leszerelést nem igénylő módszerrel nagyobb összegű DPF cserét lehet megspórolni vagy elkerülni.

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.