Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

EGR szelep tisztítás – Érdemes rá figyelni

A mai dízel és benzinmotoroknak a része az EGR szelep, aminek a cseréje nem olcsó mulatság. Hogy lehet megtisztítani vagy a cseréjét megúszni?

Kokszos EGR cső
Fotó: TerraClean Magyarország

A környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően, a mai autók motorjai olyan bonyolulttá váltak, hogy régebbi atomerőművet és űrhajót is túlszárnyal néhány új motor összetettsége.

A hasonlat sajnos nem akkora túlzás, mint amennyire elsőnek látszik. Az autók zöldebbé tétele az 1970-es években kezdődött és az 1980-as években indult meg igazán. Ekkor jött „divatba” Európában a katalizátor. A görög eredetű szó azt a folyamatot jelenti, mikor különféle anyagok, körülmények, felgyorsítanak pl. kémiai folyamatokat. A katalizátorban lévő fémek tisztítják meg a motorból kijövő kipufogógázokat. A témához kötődik az EGR szelep, amelynek első bevetése az 1970-es években történt. A három betű egyébként a kipufogógáz visszavezetés angol szavaknak a kezdő betűit takarja.

Ez a technika úgy működik, hogy az EGR szelep a belsőégésű motor hengereibe – szabályzottan – visszavezeti a kipufogógázok egy részét. A technika megjelenésének az oka rendkívül egyszerű: így csökkentik le az igen mérgező nitrogén-oxidoknak a szintjét.

Nem túl barátságos az a környezet, amiben az EGR szelep és a hozzá tartozó csövek, szabályzó elemek dolgoznak. A kipufogógázok hőmérséklete 500-800 fok közé tehető, ez a gáz, az EGR szelepen át jut vissza a motorba, általában lehűtve…

EGR szelep hiba
Fotó: TerraClean Magyarország

Az EGR szelepnek és a csöveknek a gáz továbbítási képességét egy másik tényező is nehezíti: ez pedig a kipufogógázban lévő korom szemcsék és az elégetlen olaj maradványok. Ezek az anyagok előszeretettel rakódnak le az EGR szelepen, a gáz elvezetésére szolgáló csövekben, a Coolerben, a motor szívócsövében és a szívószelepeken is…

A huncutság ott található, hogy az EGR rendszer – azaz a motort tisztább üzeművé tévő technológia – a dízel és benzin motoros autókban is szerepet kapott. Azért mindkét motorfajtánál használják az EGR szelepet, aminek sajnos boritékolható az eltömődése. Ennek az egyik jele az ingadozó vagy a rossz alapjárat. Ha az EGR szelep beszorul vagy lassabban működik, akkor ez lassabb gáz reakciót is eredményezhet. A nagyobb és költséges javítások megelőzése céljából érdemes az EGR szelepet időnként megtisztíttatni. Ezzel a beavatkozással, megelőzhető a jóval nagyobb költségekkel járó EGR szelep csere.

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebookon
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedInen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 3 =

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.