Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

EGR szelep tisztítása és működése elve

eldugult egr szelep

Az EGR (Exhaust Gas Recirculation) szó az angol megfelelőjéből ered, pontos rövidítése „kipufogógáz visszavezető”.

Működését tekintve van belső és külső kipufogógáz visszavezetés, a belső szelepösszenyítással működik, a külső pedig külön csővezetékkel a szivócsőbe visszavezetve. A külső visszavezetésű EGR szelep azon belül lehet vákuumos, vákuumos-elektromos, vagy teljes mértékben elektromosan szabályozott. A néphiedelem úgy tartja, hogy “felesleges” az autóba, és inkább több problémát generál, mint hasznot az autó gazdájának. Egy újabb hibaforrás, ami ha végleg tönkre megy, akkor a pénztárcánk fogja bánni.

Mi a célja az EGR-nek?

A válasz egyszerű: A környezetünket védjük, és hogy a mai modern gépjárművek megfeleljenek és teljesítsék az egyre növekvő környezetvédelmi elvárásokat. Ezen elvárásoknak megfelelően fejlesztették ki a részecskeszűrőt (DPF), adblue rendszereket stb, hogy a lehető legkevesebb károsanyag kerüljön ki a levegőbe a kipufogón keresztül.

EGR szelep működési elve:

Az EGR szelepet a motor szívótorka és a kipufogó torka közé helyezik, és a kipufogó gázt visszaáramoltatják a szívótorokba, hogy ezzel csökkentve az égéshőt, leredukálja a nitrogén oxid keletkezését.

A kipufogó gáznak természetesen nem a teljes mennyiségét vezetjük vissza, körübelül a 10%-15%-t, de ez akár 50%-ra is felkúszhat, mivel ez ennél nagyobb mértékű gáz visszavezetés, már nem csak teljesítményvesztést, de még esetenként több károsanyag-képződést eredményezhet.

Ezt a folyamatot az előre megadott paraméterek szerint a motorvezérlő irányítja mennyit vezet vissza, vagy éppenséggel nyitja-zárja be a szelepet. Tehát a szelep, nem mindig van nyitva, és ha nyitva is van, nem mindig egyformán. A visszavezetés mennyisége attól is függ, hogy a motor éppen milyen terhelésen dolgozik.

Diesel üzemű autók esetebén az indítást követően részben nyitott állapotban van az EGR szelep, hogy elősegítse a gyorsabb üzemi hőmérséklet elérését, és a motorzaj csökkenését. Az EGR szelep a munkája nagy részét részterhelésen végzi.

Az EGR szelep megtalálható mind a benzin és dízel üzemű gépjárműveknél egyaránt, bár a legtöbb esetben, főként a dízel üzemű autóknál emlegetik sokkal többet. Ennek egyszerűen visszavezethető okai vannak, hogy a benzines üzemű autóknál sokkal kevesebb koromképződéssel jár az égés a diesel autóhoz képest, ahol a lerakódás intenzívebb és nem olyan „száraz” jellegű.

eldugult egr szelep

Tehát a diesel jobban kormol még a legtökéletesebb üzemeltetés és a legjobb minőségű üzemanyag mellett is keletkezik korom lerakódás, amely folyamatosan rétegződik a szelep szárán, szélén és annak tengelyén. Ennek van még egy triviális oka, hogy a nagy mennyiségű kipufogógáz visszavezetése során, nincs semmi, ami kiszűrné a kormot.

Az EGR szelep hibái, hibajelei:

A benzines motoroknál igen ritkán megy tönkre, ha meghibásodik az általában a nagy hő terhelés miatt, az elektronika egyszerűen feladja a szolgálatot, vagy a vákuum dob átszakad. Az elektromos EGR-nél a hiba eltárolódik a motorvezérlő hibatárolójában, amelyet az a bizonyos „Check Engine” jelző lámpa ki is jelez, másnéven MIL lámpa.

Az EGR szelep hibánál arra lehetünk figyelmesek, hogy a motor alapjáraton elkezd ingadozni vagy bedadog, fullad, idegessé válik. Zárt szelep állás esetén valószínűleg ki sem szúrjuk a hibát, csak akkor, amikor kigyullad a figyelmeztető lámpa a műszerfalon és következő műszaki vizsgán nem megy át az autó, és akkor bizony már késő. Az időben észrevett problémát EGR tisztítással orvosolhatjuk és van esélyünk megmenteni a szelepet, csak is végső esetben szükséges a költséges EGR szelep csere! Azonban azt se feledjük el, hogy a cserét követően nélkülözhetetlen az EGR rendszert kitisztítani, amely úgyanúgy szenved a koromlerakodósáktól.

Dízel motoroknál egyértelműen más a helyzet, a nagyobb a korom képződés miatt az EGR szelep lerakódás elkerülhetetlen! Természetesen a lerakódás kialakulásának intervalluma attól is függ, hogy az autó milyen üzemben van használva. Nem véletlen az sem, amikor az autószerelő azt kérdezi egy esetleges autóvásárlás esetén, hogy milyen távolságra lesz használva a gépjármű.

A diesel autók jól ismert közellensége ha csak városi használatban van üzemeltetve. Effektíve a városban lámpától lámpáig araszolunk a dugóban, illetve az üzemi hőmérsékletet el nem érő járművel rövid utakat teszünk meg. Ebben az esetben az EGR rendszer (Csőhálózat, EGR hűtő, EGR szelep) rendkívül rövid idő alatt kritikusan lekormolódhat. A rossz hír, hogy még a DPF szűrő is pillanatok alatt eltelítődhet a huzamos városi autózás miatt. Tehát érdemes oda figyelni és a megelőzésre koncentrálni. A megelőzésről itt is olvashatsz, valamint a preventív motortisztításról.

EGR szelep tisztítása, EGR rendszer tisztítása:

Az EGR legnagyobb hibája az, hogy a motor működésének következtében korom lerakódás képződik. Szerencsére több lehetőség adódik arra, hogy kezeljük a felmerülő problémát, vagy akár meg is előzzük idejében.

A TerraClean erre a kihívásra egy gyors, megbontás nélküli módszert és technikát dolgozott ki, amely hatékony és kézenfekvő.

Megjegyzés: Ha kitisztítjuk a szelepet, az sajnos még nem garancia arra, hogy működni is fog, mivel a korom olyan helyre is bejut, ahova nem gondolnánk, ráadásul, amikor már észrevesszük, hogy tisztítani kell, akkor már általában elég vastag a korom réteg, és a tengely részét is megkoptathatja vagy ha túl sokáig erőlködik az elektronika, akkor tönkre teheti az emelő szerkezetet.

A legjellemzőbb hibakód a P0304, amely pontosan erre enged következtetni, hogy az elektromos EGR esetében, a helyzet érzékelő valószínűleg meghibásodott és a már motorvezérlő az elektromos jel hatására sem tudja vezérelni a szelepet, illetve kiszámítani, hogy éppen milyen állásban van a szelep. Így hibaüzenet jelenik meg, kigyullad a MIL lámpa a műszerfalon.

Fontos kiemelni és tisztázni azt, hogy csak a szelep csere önmagában nem elég a sikerhez! Az EGR tisztítás nélküli csere következtében a kokszos, kormos EGR rendszer pillanatok alatt visszakormolja az ÚJ szelepet, amely így nagyon hamar, ismételten feladná a szolgálatot.

Minden esetben javasolt és indokolt az EGR rendszer tisztítása, és a jó hírünk, hogy a leszerelés nélküli TerraClean EGR tisztítással elkerülhető az új szelep gyors eltömődése.

Hogyan működik a TerraClean EGR tisztítás?

Segítségül itt a válasz, kattints a linkre: EGR tisztítás leszerelés nélkül

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebookon
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedInen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.