Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

Részecskeszűrő (DPF) működése

részecskeszűrő tisztítás

Hogyan működik a DPF szűrő?

A részecskeszűrő működése pofon egyszerű, mivel csak egyetlen feladatra fejlesztették ki. A dízelmotorokból kiáramló gázokból kiszűri és fogságba ejti a tökéletlen égéséből visszamaradt korom részecskéket, amelyek a környezetre káros hatással vannak. Ennek köszönhetően vezetés közben nem húz az autó fekete csíkot maga mögött.

A részecskeszűrő, ismertebb nevén DPF (Diesel Particulate Filter) szűrő zseniális ötlete, gondolata még az 1970-es évekre tehető és onnan származik, hogy ha már mindenképpen keletkezik korom a motor működése során, akkor alkalmazzunk egy koromcsapdát, amely képes „elfogni és megtartani” a káros anyagokat, a korom szennyeződéseket még a kipufogás előtt. Ezzel csökken a légszennyezés, a kiszűrt egészségromboló finom koromrészecskék nem kerülnek ki a levegőbe, ezáltal nem lélegezzük be és nem kerül be a tüdőbe, a véráramba, így jelentősen csökkentve a rákos megbetegedés kockázatát.

DPF szűrő felépítése

Ha szemügyre veszünk egy DPF szűrőt, azt láthatjuk, hogy nem annyira egyszerű a kialakítása. A részecskeszűrő sakktáblaszerű alakja kerül ilyenkor a szemünk elé. Tulajdonképpen a fekete-fehér rácsos háló, ami a ki-behaladás irányát szabályozza. Ha még mélyebbre tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy a sakktábla valójában egy bonyolult “labirintust” rejt magában, ami a levegő áramlásának irányításáért felelős. A részecskeszűrő (DPF) működése egy precízen megtervezett áramoltatási és szűrési folyamat.

Mi történik ha megtelt a részecskeszűrő?

Költői a kérdés, hogy minden, amibe „pakolni” lehet, bizony megtelik egyszer. Amikor a koromcsapda telítődik, el kell érni, hogy kiürüljön és átjárhatóvá váljon a részecskeszűrő. Erre találták ki, hogy a legkézenfekvőbb módja a kiégetés. A korom magas hőmérsékleten szimplán elég (a DPF szűrő regenerál), így újra lesz hely a koromrészecskék felfogására és ismét hatékony lesz a részecskeszűrő működése. A szűrés ismét hatékony lesz, aztán amikor újra szükséges megint kiég , majd újra szűr, majd újra kiégetés, és ezek a ciklusok ismétlődnek folyamatosan. A kiégetés folyamata nem napi rendszerességgel történik, hozzávetőlegesen 300-500 kilométerenként (extrém módon akár 100-200 kilométerenként) telik meg annyira a szűrő, hogy a folyamat beinduljon.

Mi van akkor, ha az autó nem égeti ki a részecskeszűrőt?

A probléma igen összetett, mivel nagyon sok tényező befolyásolja a regeneráció létrejöttét. A mérnökök a tervezés során számos paramétert vettek gorcső alá és döntötték el, hogy mik a legszükségesebbek a regeneráció tökéletes megvalósulásához (Például: autópályán közlekedés, minimum fél tank, hibakód mentesség, működő szenzorok és érzékelők stb.), amelyek nélkül az ürítés folyamata nem indul be. Értelemszerűen ha valamelyik szükséges feltétel közül akár csak egy nem teljesül, a regeneráció nem indulhat be, így nem fog kiürülni a részecskeszűrő. A szűrő tovább telítődik és korlátozhatja az autó működését egy bizonyos szint felett. Ilyen esetben külön részecskeszűrő tisztítással lehet orvosolni az eltömődésből származó komoly problémát.

Hogyan oldhatom meg, ha eltömődött a DPF szűrőm?

Kattintson a linkre és tudja meg a választ: DPF tisztítás leszerelés nélkül

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebookon
Megosztás itt: linkedin
Megosztás LinkedInen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + tizenegy =

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.