Cégünk fokozott egészségügyi intézkedések alkalmazása mellett a kormány rendelet alapján továbbra is fogad ügyfeleket!

Tel: +36 20 450 9998

Új szerviz partnereket keresünk:

A TerraClean működésének leegyszerűsített változatát már bemutattuk, viszont ezúton szeretnénk egy teljes körű és részletes magyarázatot is adni azoknak, akik el szeretnének mélyedni a témában.

Tehát miben különbözik a TerraClean?

A TerraClean különbözik az alternatív karbon-tisztító megoldásoktól, mert finomított alifás üzemanyagot használ, a jármű tisztításának folyamata során. Az üzemanyagot egy szabadalmaztatott TerraClean dekarbonizáló berendezésen keresztül juttatjuk a gépjárműbe.
Minden benzinmotor használata során idővel nemkívánatos lerakódások keletkeznek a kulcsfontosságú területeken. A karbon az égéskamrák, kipufogócsonkok, katalizátorok és lambda szondák felületeire rakódik le, míg a gumi, a kátrány és a lakk lerakódások a benzinbefecskendező rendszerekben jelennek meg.
Minden szennyezőanyag negatív hatással van a gépjármű motorjának hatékonyságára, mivel növeli az üzemanyag fogyasztást és csökkenti az autó teljesítményét, valamint megnöveli a károsanyag-kibocsátást.
A TerraClean eltávolítja ezen lerakódásokat, visszaállítva ezáltal gépkocsi üzemét egy közel optimális szintre.

Miért van szükség a motorok karbon tisztítására?

Az üzemanyagok két fő összetevőből, aromás és alifás részből állnak. Az üzemanyag optimális égési és teljesítmény arányához szükséges ez a két összetevő.
Az alifás üzemanyagnak nagyon laza a molekuláris szerkezete, ami azt jelenti, hogy nagyon könnyen és csaknem teljes égéssel ég. Kevés vagy semmilyen korom lerakódást nem hagy maga után az égetőkamrákban, viszont nagyon kevés energiát termel. Ezért keverik az aromás üzemanyaggal, melynek energia tartalma nagyon magas, ez adja a teljesítményt. Itt kezdődik a probléma. Az aromás üzemanyag rendkívül szoros molekulaszerkezettel rendelkezik, ami nagyban megnehezíti az égését, ezért szükséges az alifás üzemanyag hozzáadása. Az égési folyamat során, az aromás vegyületek szoros molekuláris kötése következtében soha nem égnek el teljesen, és az égés alatt keletkező karbon lerakódik a kamrák, a kipufogócsonkok és a lambda szondák felületein, melyek negatív hatást gyakorolnak a motor hatékonyságára. A friss üzemanyagnak egy lerakódásokkal, szennyeződéssel teli közegben kell dolgoznia, ahol az akadályok miatt romlik az égés hatásfoka még több korom keletkezik és ez lerakódva a lambdaszondán befolyásolja a keverékképzést. A problémáknak itt még nincs vége. Idővel a beömlő szelepek, az üzemanyag befecskendezők, illetve üzemanyag adagolásáért felelős szelepek, nyomásszabályozók (amennyiben vannak ilyenek) lerakódásoktól, eltömődésektől szenvednek, melyek teljesítmény vesztést okoznak. Ez lelassítja az injektor reakcióidőt és rontja a porlasztási képet, ami üzemanyag adagolási problémákat fog okozni ezzel romlik az üzemanyag levegővel való keveredése. Elégtelen égés következtében az üzemanyag felhasználásának hatékonysága, a motor nyomatéka csökken. Bizonyos esetekben, hideg indításkor a beömlő szelepek lerakódásai gyújtáskimaradást okozhatnak.

Hogy működik a TerraClean szolgáltatás?

Fontos tisztázni, hogy a TerraClean szolgáltatása miért és miben különbözik a többi motor/injektor tisztító eljárástól.

A TerraClean az egyetlen olyan szolgáltatás, amely két tisztítási lépcsővel rendelkezik.

1. Fázis

Az első szakaszban megtisztítja az injektáló rendszert és a befecskendező szelepeket (csak bizonyos befecskendezőknél), amely visszaállítja az injektorok működését és az üzemanyag-nyomásszabályozó helyes működését. Ez megfelelő üzemanyag nyomást, pontosabb időzítést és porlasztást eredményez. A normál befecskendezéses motoroknál megtisztítja a szívószelepeket a lerakódásoktól, ami lehetővé teszi az üzemanyag akadálytalan áramlását a motorba. Mindez tökéletesebb üzemanyag keveréket eredményez, hatékonyabb égés jön létre, csökkentve a kipufogógáz szénhidrogén tartalmát, mely az üzemanyag elégtelen égése miatt van jelen.

2. Fázis

A folyamat második szakasza az, ahol a tudomány elkezdődik. Kizárólag alifás üzemanyagot használva, a speciális TerraClean gépen keresztül folyatva, egy „kolumbikus frakciónális” eljárás következtében passzív negatív elektromos töltést kap. Ez felbontja a molekulaszerkezetét az üzemanyagnak, a folyadékot gázzá alakítja. Mivel a korom, ami az egész rendszerben található, alapvetően pozitív elektromos töltéssel rendelkezik, az üzemanyagot és az abból keletkező kipufogógázokat magához vonzza. A két anyag találkozásakor kémiai reakció lép fel, aminek következtében a korom széndioxiddá és vízzé alakul és a kipufogócsövön keresztül távozik. A végeredmény tisztább égéskamrák, tisztább kipufogógáz és lambda szonda lesz.
Ez egy olyan szintű motort eredményez, amely hatékonyabb, finomabb működésű, csendesebb motorhangú, kevesebb káros anyagot bocsát ki, és üzemanyagot takaríthat meg.

A TerraClean tisztítás végeredménye

A TerraClean eljárás végeredménye tisztább égéskamrák, tisztább kipufogógáz és lambda szondák.
Ez lehetővé teszi, hogy az ECU (a gépjármű központi számítógépe) gyorsabban reagáljon az üzemanyag-keverék változásaira, és időben tudja szabályozni a befecskendezés, valamint a gyújtás időzítését.
A tisztítás eredményeként a gépjárművek motorja hatékonyabb, finomabb működésű, csendesebb motorhangú lesz, kevesebb káros anyagot bocsát ki, és üzemanyagot takaríthat meg.

A TerraClean segít dízelmotorok esetében is?

IGEN.

Fontos kiemelni, hogy a technológia nem használ oldószert. Továbbá a tisztítószer nem teljesen ég el az égéskamrákban, így teljes tisztítás érhető el a befecskendezési ponttól, az égés utáni tér végpontjáig (kipufogórendszer).

Bár a dízelmotorok tisztítása technikájában eltérő, a folyamat lépései megegyeznek. Csatlakoztatjuk a gépjármű motorját a szabadalmaztatott TerraClean tisztító géphez, amelyet kifejezetten a dízelmotorok karbonlerakódásainak eltávolítására terveztek. A tisztítási eljárás során a gépjármű motorját az egyedülálló, speciális üzemanyagunkkal működtetjük, annak érdekében, hogy az égés előtti, az üzemanyag égése során érintett részek (égéskamrák), valamint az égést követő részek is kitisztuljanak. Az alkatrészek megtisztulása az előzőekben felsorolt előnyökkel jár. Kiemelnénk a dízelmotoroknál, hogy a TerraClean rendszer tisztítása során tisztul a kipufogógáz kivezető rendszer és a dízel részecskeszűrő is, mely a megfelelő légáramlást teszi lehetővé. A beszívott levegő áramlását akadályozó lerakódások ellen létezik kiegészítő megoldás a TerraClean termék családján belül. Ezen problémák megoldására a partner szervizeink is készen állnak.
A levegő áramlását akadályozó lerakódások esetében (azaz, ha a DPF el van dugulva – egyre gyakrabban felmerülő probléma) különböző megoldások léteznek a TerraClean termékcsaládján belül.
Az eredmények a gépjármű életkorától, gyártmányától és modelljétől függően változhatnak.

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás Facebookon
Megosztás LinkedInen

Maradjon velünk kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön az elsők között újdonságainkról, híreinkről és fejlesztéseinkről.